Dýchání a vylučování celostně

02.04.2017

"Lásku viz, láskou se syť, lásku všemu a všem rozdávej." Hrabica, Co nám říká naše tělo

Podíváme-li se na dýchání a vylučování holisticky, zjistíme, jak moc jsou tyto dvě ústrojí spolu propojeny a jak úzce komunikují.

Dýchání můžeme popsat jako takový most mezi tělem a duší. Podle toho, jak hluboký, uvolněný nebo naopak krátký a přerývavý dech máme, lze vyhodnotit mnoho věcí. Tělesný i mentální klid či neklid, otevření či uzavření, zdravá či blokovaná energie a zejména symbolizuje harmonii mezi přijímáním a dáváním.


Neustále přijímáme nový vzduch, energii, nápady, lásku, peníze, zkušenosti, nové vjemy a situace. A samozřejmě i dáváme. Vydechujeme, zbavujeme se staré energie, investujeme peníze, dáváme lásku a měli bychom i propuštět prožité situace, zážitky a negativní či nepotřebné myšlenky z naší mysli. A právě to propouštění záležitostí, které nám již neslouží nejvíce souvisí se zdravou harmonickou energií nejen výdechu, ale zejména celého tlustého střeva. Je-li nemocné, je důležité uvědomit si a zpracovat minulé záležitosti, křivdy, traumata a vše, co již pominulo. A my to z nějakého důvodu prostě nechceme nebo nemůžeme propustit.

Lze to vysvětlit na tělesných procesech těla, protože stejné je to i s těmi mentálními a duchovními.

Přijímáme potravu, žaludek tráví, šťávy rozmělňují a zpracovávají. To potřebné - živiny a minerály, si tělo uschová a škodlivé toxiny či nepotřebné látky samovolně vyloučí. To je zdravý vzorec chování našeho úžasného těla.

Stějně tak každý den přijímáme nové zážitky, situace a zkušenosti. Některé jen tak proplují naší myslí a jiné musíme více "strávit". Naše mysl a celý energetický systém by si měl vzít z každého momentu jen to dobré (poznání, pochopení, poučení) a zbytek doslova přes tlusté střevo "pustit". Tím pádem i případně odpustit, uvolnit bloky, napětí nebo přílišnou euforii. Pak nastává klid, rovnováha, klidná mysl, zdravé tělesné procesy, plynulý dech i pravidelné vylučování. Právě to jak vylučujeme vypovídá hodně o naší psychické, a tím pádem i fyzické vitalitě a pohodě.

Například pro nás "západní lidi" obyčejná zácpa a průjem:

Zácpa je projevem nedostatku vlákniny a tělo postrádá režim v jeho vlastním biorytmu. Duchovně symbolizuje násilné držení toho, co bychom měli pustit, uvolnit se a odevzdat.

Průjem je o vysokém množství škodlivin a potřeby detoxu celého těla. Duchovně poukazuje na netrpělivé pouštění, rychlé až násilné zbavení se bolesti, jež ještě není zpracovaná.

Záměrně jsem uvedla my "západní lidé", protože ve východních filozofiích jsou procesy vylučování ty nejdůležitější. A to, co my tady na západu považujeme za "běžnou" zácpu či průjem, je pro východního lékaře nemoc a problém, jež by se měl řešit. I proto se začínáme tlustému střevu věnovat až většinou dost pozdě, a přitom pravidelné detoxikační kúry nejsou náročné a dokážou zázraky. :) Takový smoothie drink červená řepa + jablko je chutný a podporuje odvod toxinů. Také islandský lišejník pukléřka islandská obsažená i v doplňcích stravy (https://www.okg-family.cz/front.public/detailproduct/010382) nebo obyčejný postní den s větším přílivem tekutin a přírodní vlákniny, je doslova zázrak.

Plíce a bylinky:

  • řebříček

  • divizna

  • přeslička

Tip: cibule + med + vinný ocet - uležet a vodu po lžičce pít jako sirup

Inhlace a koupele:

  • éterický olej ze smrku obecného, z mateřídoušky nebo jedlového jehličí

Průdušky

Průdušky jsou velkým tématem. Jejich onemocnění je spojeno s infekčním onemocněním horních dýchacích cest a také se zrcadlí stav slinivky a tenkého střeva.

  • emocionálního hlediska je to zejména oslabení našeho "Já" ve světě, v kterém žijeme. To znamená, mám-li pocit, že moje "Já" - to jak funguju, jak chci žít a jak se cítím svobodná, je nějak narušeno, nedokážu si ustát své vlastní hranice a doslova svůj vlastní "vzduch" pro život, průdušky jsou oslabené. Hodně to souvisí s imunitním systémem a velkém množství škodlivých toxinů, v ajurvédě zvaných "ámo", které zahleňují průdušky.

Průdušky a bylinky:

  • rozrazil, divizna, anýz

  • violka (čaj i sirup na odkašlávání)

  • puškvorec

  • jitrocel, plicník, přeslička, kořen proskurníku

  • podběl, ibišek, skořicová kůra

  • rozemleté lněné semínko a po lžičce pojídat

Tlusté střevo a bylinky:
  • přeslička

  • vlaštovičník

  • rakytník

  • a ostatní byliny posilující imunitu spojené s posilujícími účinky činnosti slinivky a tenkého střeva (takže jako top zůstává rakytník, zázvor, také plody šípku)

Pro tlusté střevo samozřejmě zvýšený přísun vlákniny, ovoce, zeleniny a obilovin.


Dýchání a děti

Mají-li děti alergie, ekzémy či jiné projevy připadající k oslabení dýchacího traktu, je důležité se podívat na tyto duchovní příčiny:

  • přílišné požadavky od rodičů, pocit, že dítě nesmí zklamat

  • zhmotnění nesouladu mezi rodiči (nemůžou dýchat, cítí nepravdivost v rodině/škole, potřebují cítit lásku a dotek)

  • nedostatek klidu, tepla domova a pohlazení (a to beze slov, poučování a perfekcionalismu ze strany rodičů)

  • vnímání toho, že se rodič trápí (nemůže dýchat)

  • dítě do sebe natahuje vnitřní rozpoložení rodičů, protože ho bezmezně a otevřeně miluje a chce mu pomoci

Pro dětátka je skvělé nejen zaměření se na psychické vlivy oslabených plic a celého okruhu tohoto ústrojí, ale i ošetření tělíčka. Zábaly, éterické oleje, inhalace, pití podbělu, puškvorce a zklidňující levandule.

Dýchejte naplno, neberte nikomu jeho prostor (jeho vzduch) a ani to nedovolte u sebe. Máte-li pocit, že se nemůžete pořádně nadechnout, volně projevovat svou tvořivost, zastavte se a rozjímejte. Buďte tvůrci, protože tak jsme se narodili. A to s láskou a mírem v srdci. Tak jde vše lépe a hlouběji.


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky