Rituály

02.04.2017

Byly doby, kdy bylo naprosto přirozené aktivně se účastnit shromáždění, kde se konaly ceremonie důležité pro uctění a uvědomění si jednotlivých fází našeho života. Byly to rituály, které se pořádaly v souvislosti s přírodními cykly - oslavy jara, léta, podzimu, zimy, uctívaly se jednotlivá božství a proměny související s daným obdobím. Dále rituály Luny - naši předci věděli, jak nás ubývání anebo naopak dorůstání měsíce ovlivňuje a je důležité tyto změny využít pro dobro celku - svého života, společenství a přírody.



A co vstup chlapce do světa mužů poutní cestou odvahy, vstup dívky do světa žen posvátným rituálem "Menarché", vstup žen do červeného stanu každou menstruaci? Zasvěcení do sexuální fáze svého života, rituální ženské kruhy, kde o sebe ženy navzájem pečují a vědomé silné mužské kruhy, kde si muži uchopují svou opravdovou mužskou sílu.

Zásnuby, předsvatební rituál pro ženu zvlášť, muže zvlášť a posléze i společný, svatební oslava přesně podle vašich představ, ceremonie vědomého početí, předporodní rituály včetně poporodního uctění změny v ženě, muži a celé rodině.

Rituály příchodu nového, puštění starého, rituály rozloučení, odpuštění, pochopení, rituály přání, záměrů a poděkování. Zejména prostor poděkovat a uvědomit si bohatství svého života je tak potřebný pro náš způsob života.

Jak vidíte, je jich mnoho. Pro mě je rituál posvátný prostor, kde se zastaví čas, kde se oddálíme od konzumního způsobu života i uvažování a DOVOLÍME SI otevřít se životu jako takovému ve všech jeho proměnách, cyklech a zázracích. Objevujeme tam i náš duchovní aspekt a obracíme se k "tomu", v co věříme, co nás v životě podporuje a co je naší součástí, jen během běžných dnů na to nemáme čas ani náležitý prostor. Avšak není nemožné si ho pravidelně sami od sebe vytvářet. :)

Dle mého názoru oslavujeme v našem životě málo, a když už, přijde mi to dost často jen po povrchu, ale postrádám hloubku. Slavíme narozeniny, svatby, narození dítětě oslavují muži popíjením v hospodě, loučíme se se svobodou před svatbou, též oslavujeme ještě Vánoce a Velikonoce. Je to vždy ale podle našich představ nebo jedeme v zajetých tradicích aniž bychom o tom hlouběji přemýšleli, natož si vytvořili onen posvátný prostor, kde se zastavuje čas a který dokáže změnit v našem životě tolik ...? Nechť si každý odpoví sám.

Dovolte mi nyní poodkrýt vám pár mých nejoblíbenějších rituálů, kterými se ráda zabývám pro sebe samou, mé blízké a mé klientky :). Rituály jsou hodinové, celodenní anebo pojaty i velmi celostně formou putování, výletů, kde je to hodně hluboké. Každý rituál je však velmi léčivý, vyživující a otevírající, a téměř vždy šitý na míru potřebám ženy/dívky/rodině i mužům.

Menarché aneb vstup do světa žen

Tento rituál je určen holčičkám od věku 9 do 14 let (individuálně či v menší skupince). V menarché holčičkám poodkrývám posvátnost a krásu jejich dívčího těla a božských změn, které se v jejich těle odehrávají, a to na poli fyzickém, duševním, emocionálním i spirituálním. Pracujeme s tancem, hudbou, tvořivostí, povídáme si o vílách a o Bohyni (každá si najde svého vlastního archetypálního průvodce, který vždy hlouběji vypovídá o její vnitřní podstatě) ...



Menarché aneb vstup do červeného stanu

Tento rituál je určen holčičkám, které se aktivně zajímají o menstruaci, která pro ně začíná být velmi aktuální, prožívají první menstruaci anebo i pro ženy, které si potřebují vstup do červeného stanu znovu, zdravěji a láskyplněji doprožít.

Pracujeme s péčí o tělo - masáž, bylinky, léčivé kameny, olejíčky dle výběru dívek; dále tvoříme, halíme se do šátků, meditujeme, jsou přítomné i důležité ženy dívek (maminka, teta, babička, kamarádka, ... které už mají tuto zkušenost za sebou a chtějí sdílet své příběhy, protože to je pro dívku velmi důležité a vyživující). O dívku se staráme takovým způsobem, aby se cítila jako Bohyně, které každý měsíc bude přípomínáno, jak božská je ve své menstruaci...

Závěrem jdeme koupit něco, co dívce bude navždy připomínat její první uctění a vstup do červeného stanu.



Rituál zasvěcení do posvátné sexuality

Velmi krásný a silný rituál pro mladé dívky/ženy, ale vítám ženy v jakémkoliv věku, protože právě toto téma si všechny musíme velmi ošetřit, pochopit se v něm a uctít svou divokou, něžnou, zranitelnou, a tak rozmanitou sexualitu. Tento rituál je o péči, příbězích, tanci, práci s pánví, otevírání a pouštění bloků, pocitů viny, studu a dovolení se ponořit se do své divokosti, vášně, tužeb i strachů, které jsou naprosto v pořádku.



Rituál pro nevěstu

Dalším mým oblíbeným rituálem je ten pro nevěsty, který je tak rozmanitý, jako jsou ženy samy, tudíž VELMI. :) Nicméně společnými jmenovately jsou péče, hýčkání, radost, smích, sdílení, pouštění obav a zviditelnění záměrů ženy související se vstupem do manželství. Nechybí ty pravé ženy, které si nevěsta přeje mít po svém boku, aby jí předaly důležitá poselství a zkušenosti včetně originálních darů od každé z nich.

Přeje-li si pár uctít své manželství jiným způsobem, ve kterém budou mít přesně to, co si představují, budou na místě, které je dle jejich představ a pozvou si i archetypální symboly, které si přejí, moc ráda dělám i svatební rituály včetně následných oslav. Mohou být nadstavbou běžnému obřadu anebo jeho součástí, kam mohu přijet a pomoci vám uctít vaše manželství vaším způsobem.



Další ceremonie, kterými se zabývám a které mají v praktickém životě velkou hloubku a krásu jsou:

Rituál odpuštění/rozloučení

Rituál poděkování

Rituál přání a záměru

Rituál pochopení

Rituál odevzdání

Jejich náplň a průběh je velmi rozmanitý a individuální dle potřeb, vnímání a právě prožívaného cyklu života dané bytosti.

Dovolte si uctívat důležité fáze vašeho života, ať již samy, se svými blízkými anebo prostřednictvím průvodce. To, jak je určitá událost vašeho života důležitá závisí jen na vás a ne na tom, jakou důležitost jí dává společnost anebo okolí. Jednoduše si to dovolte. Je to krásné osvobozující a naplňující užívat si jednotlivé fáze našeho života. Nejen, že skrze ně náš život kvete víc a víc, můžeme vnímat jeho bohatost a poznávat své vlastní hloubky a dary ukryté v každém z nás, ale i proto, že si to prostě zasloužíme.

A mimochodem, rituály v rodině jsou tak moooooooc krásné a pro děti neuvěřitelně fascinující. Jsou pro ně vlastně přirozené, užívají si je a ještě je tím učíte to, co nelze v běžném životě podchytit tak hluboce a opravdově - lásku a úctu k sobě, druhým a všemu živému. :)




Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky