Meditace je přirozená

01.04.2017

Zůstaň tady a teď. Spokoj se se svým nádechem a výdechem. Nechtěj v tento moment nic víc a jen dýchej. Ciť samu sebe. Nic víc, nic míň. Zdá se to být tak jednoduché a přitom to může být pro mnohé z nás tak náročné. Jak zkrotit všechny ty myšlenky, plány, pocity, emoce a chtění? "Mysl je dobrý sluha, ale zlý pán". Nechtějte je zkrotit, jen si uvědomte, že vaše vnitřní světlo, to jste vy, ne vaše myšlenky, to nejste vy.

Cesta ke své duši, k vnitřnímu klidu, míru a bohatsví je přes meditaci. Ten nejpřirozenější stav lidského těla i mysli stejně jako je spánek, dech, jídlo, pití. A přesto nás k takové přirozenosti v této části světa nikdo nevedl a už vůbec neučil. Jako malé děti jsme tak však praktikovaly zcela přirozeně, a to kdykoliv jsme tvořily, hrály si, pozorovaly věci okolo nás. V takových chvilkách pro nás nic jiného neexistovalo, byly jsme ve svém Bytí, ve stavu TEĎ A TADY. Malé dítko, které tvoří, sleduje, hraje si, se nenechá vyrušit, je plně ve spojení se sebou samým, s Vesmírem, se svou tvořivostí, zaujetím ... medituje. Jeho mysl je plně koncentrována na jednu jedinou činnost a plně si ji užívá. Určitě víte, kolik dokáží mít děti energie. Divíme se, jak je to možné, v tak malém tělíčku mít tolik elánu a síly. Právě pro tohle. Jsou plně koncentrovaní, otevření, napojení na sebe a na energii kolem nás. Do tří let jsou vlastně téměř neustále v meditativním stavu a v plné pravdivosti. Vyjadřují své emoce a pocity autenticky bez ohledu na cokoliv nebo kohokoliv. Až později se učí být tak trochu "roztříštěné", přesně tak, jak to vidí u nás dospělých. Už nejsou v plné přítomnosti, ale hodně přemýšlí o tom, co bude, nebude, začnou analyzovat a ubírat si energii, kterou čerpáme právě z přítomného okamžiku.


Jak z toho ven?

Vezměme si příklad od našich dětí. Pokud je ještě nemáte anebo jsou již dospělí, nevadí, rozhlédněte se kolem sebe. Běhá jich kolem nás spoustu a hlavně skrze naše vnitřní dítě můžete nahlédnout do stavu hravosti, spontánnosti a přítomnosti.

Jak začít?

Úplně jednoduše praktikujte toto:

  • hrajte si, buďte hraví, spontánní, klidně malujte, pište, experimentujte

  • obklopte se barvami - každý den než otevřete oči si představte jednu barvu a v jejím duchu prožijte celý den (vezměte si ji na sebe, konzumujte i nějaké jídlo oné barvy, kupte si takovou květinu, drobný dáreček pro sebe samou, namalujte něco, ...)

  • každý den, když půjdete z práce se na alespoň 10 minut někde zastavte a buďte tam sami - cestou autem někde u cesty, u rybníka nebo pěšky než dorazíte domů si sedněte na lavičku nebo se jen procházejte o kousek dál a POZORUJTE - pouhých 10 minut denně pozorujte vodu, stromy, větve, oblohu, vítr, trávu, sníh, dění kolem sebe, dejte si tuto příležitost a uvidíte, co se za pouhých 14 dní stane

  • praktikujte rituály - může to být koupel, masáž, sprcha, rituální meditace, tanec, cokoliv, co vás uvádí do klidu si připravte jako svůj vlastní OBŘAD - zapalte svíce, pusťte si hezkou hudbu (anebo i ticho máte-li radši) a užívejte si onen moment jako ten nejposvátnější obřad.

HRAVOST, BARVY, POZOROVÁNÍ A RITUÁLY. Tato čtveřice je základem a cestou k vnitřnímu klidu, míru a harmonii. Právě odtud se můžete plně otevřít svému vnitřnímu bohatství, potenciálu a (sebe)lásce. Hrajte si. Obklopte se barvami - jsou léčivé a skrývají v sobě tolik informací i energie. Dejte si prostor pozorovat, být ve svém středu a v onen okamžik nic nechtít, jen do sebe sytit to, co váš vnější i vnitř zrak pozoruje. A také se posléze pusťte i do akce a začněte se svými vlastními rituály - jsou očistné, důležité a tak láskyplné. Zpočátku mohou být i náročné, protože se budete čistit a otevírat jednotlivé brány svého srdce, ale vytrvejte. Dejte si zkouškový měsíc a opravdu každý den vytrvejte, budete posléze velmi vděční.

A co přijde?

Je to velice individuální. Nejde jen o praxi, ale zejména o procítění každého momentu hravosti, sycení se barvami, pozorováním a obzvláště v rituálech. Jde o to cítit tělem, svým ženstvím/mužstvím, kde je ukrytá živoucí tvořivá sexuální energie a potenciál. Ve chvíli, kdy soustředíme pozornost na danou činnost a prociťujeme tělem, má naše srdce a mysl prostor otevřít se a nechat vše plynout. Tak jako děti. A to právě potřebujeme. V takové chvíli přichází vše a naším úkolem je jen přijímat a tvořit. Dovolit lásce, energii, světlu, hojnosti a radosti prostoupit naším tělem, vědomím, myslí a životem. V tento moment zjistíte velikost vesmíru a vaší touhu o propojení. A začnete-li doopravdy rituálně meditovat, po čase zjistíte, jak krásně prostorní uvnitř jste a pouhým ponořením se do sebe můžete být naplnění přesně tím, čím v daný moment být máte. Jen jste si to dříve nedovolovali, ale teď už víte, že MŮŽETE.

Prožívej, miluj, pracuj, tvoř a medituj. To je jednoduchý recept k plnosti svého života.


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky