Archetypy ženské duše

24.04.2018

Ženská duše je plná rozmanitostí, je plná barev, vůní, chutí, nálad, rozmarů a nádherných darů zároveň. Obecně, kdykoliv mluvíme o ženské duši, mluvíme o určitých aspektech, které jsou v daný okamžik dominantnější a potřebují naší pozornost, náš zájem, uznání a péči.

Tyto rozdílné a přitom se stále navzájem doplňující aspekty ráda rozděluji do různých ženských tváří - ARCHETYPŮ, které nám poskytují báječný prostor k tomu poznat, uznat a přijmout určitou část svého ženského Já. Dovolím-li si jednotlivé Archetypy přijmout, posvítit si na ně, poděkovat jim a vzít si z nich to nejlepší, to stinné se začne samo transformovat do ještě větší síly a lásky zároveň. Posléze nás to léčí i k tomu, abychom přijímaly ostatní ženy takové, jaké jsou - bez posuzování, kritizování a chtění je jakkoliv měnit. Víme, totiž, že tu část, kterou ona žena právě v tuto chvíli žije, jsem já žije dříve anebo ji žít v budoucnu budu zase já. Jak geniální, jednoduché a ryzí.

A jak je to prakticky?

Když se rodíme, naše duše sem jde s určitým základem - specifický Archetyp je nejdominantnější po celý život, který má žena kultivovat, rozvíjet a naplnit jeho potenciál. Psychologové to nazývají typologií člověka, charakteristikou svého Psyché; jiné směry hovoří o jinových a jangových typech, ...

Já ráda pracuji s Archetypy, protože mi dávají možnost poznat nejen svou duši opravdu celostně a do hloubky s mnoha dalšími verzemi a zabarveními.  Tím je myšleno, že jsou i další Archetypy a jejich Aspekty ozývající se v různých cyklech našeho života, které pomáhají, podporují, potřebují být viděny, slyšeny, pochopeny a procítěny. Velmi nás ovlivňuje rodina - matka, otec, sestry, bratři, tety, strejdové, babičky, dědové; prostředí, kde vyrůstáme a dle toho jednotlivé Archetypy v nás mají zabarvení takové a u jiné ženy zase jiné. Pojďme se na to podívat více do hloubky ...

Vedle již zmíněného nejdominantnějšího Archetypu od narození, si volají o naší pozornost i další. A ono volání může být i skrze chutě, vůně, mýtické Patronky, sny o místech a více lákající elementy. (To znamená, že určité období můžete mít až zvláštní chuť na něco, potřebujete mít určité květiny kolem sebe, máte opakující se sny, dělají vám dobře určité elementy, lákají jí vás určitá zvířata. I podle toho, lze poznat, jaký Archetyp si vás volá - tedy, o co si vaše duše volá.)

Ráda rozděluji ženskou duši na šest stěžejních archetypů, avšak je jich mnohem mnohem více. Tyto jsou základní. Dávají nám i poznat základní časovou linii ženského života (od dívčích let až po zralou ženou). Nicméně se prolínají celý život současně i s dalšími aspekty, o kterých však zase jindy :).

VÍLA - KRÁLOVNA - ŠAMANKA/ČARODĚJKA - MILENKA - MATKA - UMĚLKYNĚ

VÍLA

Ta, která tančí, rozdává a vytváří radost, ochutnává, ráda experimentuje, objevuje, zkouší. Je svobodomyslná. Je to taková něžná divoška. Svým způsobem i nevyzpytatelná, neuchopitelná a nepochopitelná. Je-li tento aspekt v nás milován, žena září doslova magickou přítomností a každý chce být v její společnosti, dotknout se jí, slyšet její hlas, koukat se jí do očí, nadýchat se její energií.

Není-li však přijata, může být i velmi panovačná - taková trochu nešťastná princezna, která svými rozmary ničí sebe i své okolí. Může zde být i neochota plně dospět, být dospělou, libování si v roli "holčičky", která potřebuje ochranu a která skrytě, ze strachu, manipuluje. Zakrývá své autentické pocity.

Je úzce propojena s květinami, lesními zvířaty, jemněhmotným světem, vůní lesa a čerstvě rozkvetlých stromů, květin, bylin. Muži a děti takové ženy milují. Někteří muži je však chtějí mít, aniž by věděli proč a aniž by věděli, jak s takovou ženou zacházet. Žena - Víla (obzvláště má-li žena tento Archetyp jako nejdominantější po celý život) se musí dobře znát, cenit si své hodnoty, která spočívá v oné křehkosti, jemnosti a starostlivosti. Dále mít pevně nastavené hranice. S tím souvisí to, jestli vůbec své hranice zná nebo ne, a nepustit si k tělu každého muže. Jen takové, kteří ví, jak cenná žena to je. Nejšťastnější bude s mužem typu Rytíř - ochranný aspekt, dávající ji svobodu, cení si jí a přispěchá na pomoc, kdykoliv potřebuje.

Ženám dává žena - Víla - mnohé, učí je jemnosti, zranitelnosti a skutečné ženské-jinové síle. Je to velmi důležitý Archetyp. Mimo jiné je tzv. Královnou dětí - umí to s nimi, vnímá je do hloubky, rozumí jim a umí se s nimi na všem dohodnout. Dále je to také "Královna jemných vibrací a skryté magie tvorby" - přirozeně pracuje s jemně-hmotným světem a skrze své cítění mění pouhou energetickou prací.

Mýtické patronky: Artemis, Deméter - symbolizující ochranu, záměr, dynamiku, pohyb, odvahu a něhu zároveň.

Květiny, bylinky, kameny a jídlo: Levandule, rozmarýna, divoké kvítí, vlčí máky; vegetariánská až veganská strava, čerstvé ovoce - přirozená sladkost, čistá pramenitá voda; kameny - růženín, křišťál, citrín, měsíční kámen.

Místa: les (ne hluboký, ale spíše otevřený, kde skrze stromy může vidět na louku), rozkvetlá louka (pšenice, vlčí máky, tulipány), palouček, klikatá cestička

Sny: o nahotě, zejména nahá žena skákající do vody, třpytící se voda, sny o rybách, vodních stvořeních, vodopády, utíkání po cestičce nahá nebo v rozevlátých šatech bez spodního prádla, květiny kolem

Zvířata: jelen, kůň, motýl, vážka

Elementy: nejdominantnější ÉTER, poté voda a země


KRÁLOVNA

Ta, která je ztělesněním Bohyně - žena úplná, celistvá. Ta, která zná svou hodnotu a cenu. Je nezávislá. Nepotřebuje muže k tomu, aby byla šťastná. Avšak ví, že s ním je to mnohem radostnější a může poznat i jiné hloubky a perspektivy. Jejím hlavním talentem je ZÁŘE, VIZE A NADHLED. Potřebuje tedy dělat něco smysluplného, kde vidí určitý přesah, hlubší smysl, šťastnější celou společnost či komunitu, kde se vyskytuje. Ženy podnikatelky jsou typické Královny :). Ale i ženy mající rodinu a podnikající pro sebe a své děti stále něco nového, inovativního, originálního. Potřebují jednoduše zářit, sdílet a spolupracovat. Je to Archetyp, který beze strachu sdílí, dává a září ze spolupráce, spolutvoření. Potřebuje to. Je to kult ženy Dospělé, Vyzrálé, která má kultivovat ženství kolem sebe. Být vzorem pro děti a pomoci jemným a přitom výrazným způsobem mužům žít i jejich plný potenciál. Její Království je pro ní prioritou - to může být vize, projekt, rodina, myšlenka, tvorba, pravda.

Co se vztahu týče, tak potřebuje muže Krále - přirozenou autoritu, který si žije i svou vizí, nepotřebuje od ženy cokoliv dosycovat, ale naopak je rovnocenným partnerem. Chce s ní sdílet. Pokud to pro  ní není onen Král, tak ho nedokáže ctít a respektovat. Může být k němu i "zlá", protože cítí toho zraněného kluka, s kterým se moc nechce zaobírat.

Není-li tento aspekt přijat anebo je uchopen ne skrze srdce, ale hlavně přes ego, může se to projevit jako soutěživost, žárlivost, arogance, potřeba druhé "zadupat", ukazovat svou sílu negativním způsobem.

Mýtickou patronkou je AFRODITA - kult ženství a sdílení krásy, talenty a ženské záře.

Květiny, bylinky, kameny a jídlo: lilie, orchideje, palmy, růže; bio produkty, ta nejlepší kvalita; kameny - křišťál, křišťál a křišťál :)

Místa: vodní plochy a skalní útesy nad nimi (potřeba nadhledu), silné a zurčící vodopády, osamocené ostrůvky, které jsou prozářeny sluncem, je tam čisto a přiroda je tam divoká

Sny: o osamocených lodičkách uprostřed vodní plochy plující k ostrůvkům, kde nikdy není, jen plno květin, palem, čistá až průzračná voda, skoky z útesů do vody, puštění kontroly a zároveň pocit pevné sebedůvěry, sebevědomí

Zvířata: orel, labuť, had, žirafa, antilopa, medvědice

Elementy: nejdominantnější oheň, dále voda, dřevo a země


ŠAMANKA/ČARODĚJKA

Šamanka. Čarodějka. Kněžka. Léčitelka. Empatická žena, která cítí, vidí, slyší, vnímá a říká vždy tak nějak něco více, jinak, zvláštně, někdy až divně, než ostatní, než se očekává, než se mnohdy hodí, a prostě Ví. Jsou to ženy, které již od malička cítíly něco více, prožívaly do hloubky. Více si rozumněly se staršími, povrchní rozhovory a záležitosti je jaksi nezajímaly, potřebovaly hloubku a svým způsobem rebelovaly.

V nepřijaté formě se tento archetyp projevuje jako velký emoční tobogán, velká náladovost, kritičnost, podrážděnost až zlé chování směrem ven - k druhým lidem. Pokud čarodějku v sobě nepřijímáme, vadí nám citlivost a zranitelnost jiných žen, bojíme se totiž své vlastní senzitivity a moci.

Čarodějky mají velké spjetí s Matkou Zemí - cítí hlubokou, až animální propojenost s půdou, s planetou Zemí, se vším živým a jsou to chvílemi i "drsné" holky. Jsou totiž velmi přímé, dokáží být nekompromisní, ale ve velmi vyzrálé formě jsou i citlivé, něžné a chápající.

Nevěří slovům, ale věří činům a energii. Jsou přirozeně nedůvěřivé, bojovné a vědomé zároveň. Jako muže potřebují Archetyp Alchymisty - vědomého, trpělivého, tvůrčího a velmiiii tolerantního muže, který dokáže její emoční výkyvy zvládat, aniž by si je bral osobně. Jako své děti dokáže Čarodějka brát všechny děti Planety Země a své biologické jako ty části sebe samé, které by sama nedokázala poznat a přijmout.

Mýtickou patronkou je odkaz na PachaMamu - Matku Zemi a spojení všech elementů

Květiny, byliny, kameny a jídlo: Pelyněk, šalvěj, dračí krev, hořké byliny; byť jsou spojeny hodně se zemí a zvířaty, dost často potřebují jíst maso, vnímají maso jinak (i jako prostředek uzemnění a pochopení souvislostí z podzemí); kořenová zelenina; kameny - onyx, hematit, malachit, křemen.

Místa: Jeskyně, podzemní cesty, chatrče, tmavá místa střídající se s paprsky slunce, světla.

Sny: Muži v černých kápí, ženy v bílých kápích, strašidelné sny o dětských a zvířecích obětech, sny o kotlíku a vaření v něm, magie s menstruační krví, spermatem, kouř, magie bylin, křik, extáze.

Zvířata: Pavouk, had, štír, černá kočka, sova, holubička (symbol skryté čistoty, zranitelnosti a čistého záměru).

Elementy: Země, kov, voda.


MILENKA

Ta, která přijímá potěšení, užívá si ho a přeměňuje ho v ještě větší lásku a intenzitu. Posvátná kurtizána. Milovnice života. Milovnice okamžiku. Kouzelni lásky. Magie potěšení a tvorby z něj vycházející.

Tento Archetyp je velmi intimní, krásný, božský a zároveň má v sobě snad nejvíce tabu a zbytečných pocitů viny, studu a nepřijetí. Jak moc nádherné je, přijmeme-li tento aspekt v sobě naplno, pravdivě a s láskou. Je zde totiž velká odevzdanost, potenciál přijetí toho krásného, obětování se lásce (ne partnerovi nebo očekávání, ale LÁSCE), důvěra ve svou esenci/tekutinu, důvěra ve vědomé mužství a ocenění nejen svého ženského Já, ale i toho mužského. V toto Archetypu můžeme nalézt kontakt s Pramáti Oceánů Yemayou - s pradávným a prazákladním stvořením, s lůnem stvoření, kde si jen tak plyneme a skrze ono plynutí se vše mění pro dobro našeho života.

Ženy - posvátné Milenky - jsou schopny žít v přítomném okamžiku, užívat si ho, snoubí se v nich živočišnost a křehkost zároveň. Vysoká mír smyslnosti.

S mužem Milencem jsou velmi šťastné, ale pro život potřebují více muže Krále. :)

Pokud žena v sobě onu Milenku nepříjímá projevuje se sexuálními bloky, vztek směřovaný k mužům a k uvolněným, sebevědomým ženám, frustrace, potřeba zavděčovat se druhým, omlouvat se, vysvětlovat, že takové jaké jsme, jsme v pořádku. Může zde být i silné moralizování, pomlouvání, posuzování.

Patronkami tohoto krásného Archetypu jsou: Máří Magdalén, Persefóna, Isolda, Guinevra

Květiny, byliny, kameny a jídlo: Kaly, růžové okvětní lístky, pivoňky, růže, lekníny; šťavnaté ovoce a zelenina - hrozny, jablka, meloun, avokádo, mango; čokoláda, oříšky; růženín, jaspis, achát.

Místa: Intimní místa, kde převládá červená, oranžová a bílá barva. Stany, postele, útulná místa se závoji, šátky, květinami. Tůňky, říčky, velké kameny. Opuštěná místa.

Sny: O jídle, hodování, tanci, milování. Některé sny mohou být opravdu neskutečné - milování se i s osobou, s kterou bychom v reálném životě nechtěly (symbol výměny informací s daným člověkem).

Zvířata: Kočkovité šelmy, ryby, všechna vodní stvoření, též i opice, papoušek.

Elementy: Voda a oheň.


MATKA

Ta, která bezpodmínečně miluje, vyživuje, dává a nic na zpět nežádá. Ochranitelka, pečovatelka, důvěrnice, jemné objetí a přitom tvrdá učitelka. Ví, že aby její děti, její žáci, její projekt, její tvorba byla schopná přežít, potřebuje předat to nejlepší a nepustí, dokud si není jistá, že může. Má tzv. šestý smysl, hluboká intuice, moudrost, přesah, pevnost a měkkost zároveň.

Osobním úkolem tohoto Archetypu je pečovat, dávat, milovat, chránit, uzdravovat to, co je jí blízké, a zároveň v tom neztratit samu sebe, nezapomenout na sebe. Tím největším poselstvím je žít Matku v sobě - vše, co k ní patří - a přitom nedělat práci za druhé. Odolat pokušení převzít všechny bolesti svých dětí na sebe. Odolat pokušení vést svůj tým způsobem, že je až moc chápavá, až moc laskavá a najít správnou, zdravou míru a zdravé hranice.

Muž v Archetypu Otec nebo Vizionář je ten pravý pro obětavou a krásnou Matku.

Nepřijetím Archetypu Matky v sobě, žena viní svou biologickou matku nebo i jiné členy své rodiny za to, jaké měla dětství, jak těžké to měla, a že za její problémy může někdo jiný. Neochota převzít zodpovědnost. Neochota vzít si svou tvůrčí moc zpět. Strach být matkou. Strach z neubránění svých dětí před okolním světem a před bolestí.

Patronkou je samozřejmě Panna Marie - Matka Boží - symbol bezpodmínečné lásky a přijetí. V novodobých podmínkách to byla plně princezna Diana.

Květiny, byliny, kameny a jídlo: Jarní kvítí, jarní rozkvetlé keře a stromy, jetel, okrasné keře; bylinky na žaludek (ostropestřec, hořec, máta, řimbaba); rozmanitá strava, ale zejména hodně mléčná, kukuřice, chléb, luštěniny, brambory; kameny - sodalit, růženín, acháty.

Místa: Slunečná místa, volná prostranství, kde je dobře vidět do dálky, čerstvě rozryté pole, velké stromy - duby, lípy.

Sny: O ohni, sezení u krbu, zpívání u ohně, tanec u ohně; dětské objetí; opečovávání semínek - pletí, přesazování, hnojení květin, stromů, bylinek; péče o svou zahradu, sny o hlíně.

Zvířata: vlčice, lvice, velryba, gorila, kočka domácí (starší).

Elementy: Země, voda.


UMĚLKYNĚ

Ta, která vidí kouzla a zázraky v maličkostech. Ta, která už nepospíchá, užívá si okamžiku. Ta, která se zralými zkušenostmi navrací k pohledu na svět dětskýma očima. Ráda si hraje, bortí staré systémy, vědomě experimentuje - Moudrý blázen. Alchymistka. Tvůrkyně.

Děti Umělkyni milují. Dospělí k nim nikdy nemají lhostejný vztah. Je to taková tichá rebelka, která nepotřebuje už nikomu nic vysvětlovat, nikoho nabádat, jednoduše je a své Bytí si náležitě užívá.

Na druhou stranu má Archetyp - Umělkyně, potřebu stále něco vymýšlet, tvořit a dávat do hmoty. Je tam i určitá roztěkanost z tvoření. Realizace je pro ni velmi důležitá. Když tvoří, je plně ponořena, nevnímá okolí a ikdyž ještě neví, jak to bude vypadat v realitě, ví, že to tam jistě bude. :)

Je to žena s bohatou sexualitou. Potřebuje kolem sebe rozmanitost a jednoduchost zároveň - barvy, vůně, hudbu, tanec, plody Země, vize, pozitivní a nápadité lidi, a harmonické, uspořádané prostředí kolem sebe. Konkurence ji nic neříká. Ví, že její tvorba je jedinečná, stejně tak jako tvorba někoho jiného. Spolupracuje, ale v zásadě je to individualistka. Potřebuje velký osobní prostor a pevné hranice, což jí může být někdy vyčítáno.

Umělkyně a Rebel se v partnerství dá říct, že by mohli jít dohromady, ale je-li žena v danou fázi nejvíce v archetypu Umělkyně, její muž automaticky bude více nacházet Archetyp Poustevníka - ten, který hledá svou vizi, nalézá sílu v samotě a pak se proměněný navrací ke své Umělkyni. :)

Jestliže si nedovolujete Archetyp Umělkyně plně přijmout, když si vás volá, tak se to může projevovat například tak, že jste podrážděné, potřebujete hodně spát, štvou vás děti a pozitivní lidé. Je zde pesimismus, hormonální výkyvy, nahromaděná agrese a vztek.

Patronkou je, možná k podivu, KLEOPATRA - symbol pevného usazení se v hmotě, cílevědomosti a vysoké napojení na jiné světy.

Květiny, byliny, kameny a jídlo: Zejména stromy, kaktusy, zeleň kolem sebe, hodně zelených rostlin v interiéru; káva, červené víno, šťavnaté plody, pikantní jídla, pikantní koření; velké křišťály, acháty, hematit.

Místa: Opuštěná místa (potřebuje samotu), roubenky - chaloupky s historií, zříceniny, hrady, které jsou spíše opuštěné; pouště, místa, kde je vysoká tráva, oceány.

Sny: O Starověkém Egyptě, o písku, vysokých stromech, o meditaci, rozjímání, o kontaktu s minulými světy/minulými životy, setkání se starými lidmi, retrospekce ze svého života, barevné sny.

Zvířata: velryba, pavouk, velbloud, kočka, slon, ptáci, ještěři

Elementy: Vítr, země.


V tomto článku jsem vám vlastně velmi stručně nastínila, jak to s Archetypy a voláními naší duše může být. Budete-li mít zájem více, do hloubky, rozebrat určitý archetyp, budu ráda za zpětnou vazbu.

Anebo přijít i na ženské kruhy či semináře zaměřující se právě na tuto tématiku.

S láskou a přáním krásný dnů,

Jana Hrušková ♥

www.vivaenergia.cz

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky